Wytwórnia smakowitych lodów Vivien
Abby Clements
Wydawnictwo Zysk i S-ka, 2015
Imogen i Anna nieoczekiwanie dostają w spadku lodziarnię po babci. Życie sióstr wywraca się do góry nogami. Plany na przyszłość związać ze starą lodziarnią? Czy to może się udać? Ponadto usytuowany przy nadmorskim bulwarze lokal w Brighton świeci pustkami, mimo iż czaruje wdziękiem w stylu retro i vintage. Jeśli dziewczyny szybko czegoś nie wymyślą, dziedzictwo babci bezpowrotnie przepadnie.
Czas zatem przejąć inicjatywę. Lato zbliża się wielkimi krokami, więc siostry opracowują plan. Pora na intensywną naukę fachu i przeobrażenie lodziarni w kultowe miejsce na mapce angielskiego południowego wybrzeża. Ale czy te najlepiej skrojone pomysły obronią się przed skłóconą rodziną, złamanym sercem i mało sprzyjającą
brytyjską pogodą? Jedno jest pewne – to lato będzie zupełnie wyjątkowe!
Przepyszna historia, która oczaruje i porwie wszystkich kochających zwariowane przygody, doprawione sporą dawką rozbrajającego humoru, miłosnych zawirowań oraz… wyśmienitych tradycyjnych lodów!
Książkę czyta się z wyjątkowym smakiem, który nie ulatuje po ostatnim kęsie. U Vivien mieszają się ludzkie losy, charaktery, łamią serca, a polewa karmelowa rozpuszcza smutki. Dwie siostry, dwa światy, chciwa ciotka, kochająca babcia i jamnik Hepburn. Mężczyźni jak zakalec i czekolada z chili. Wszystko spowite magiczną mgłą, jak to w Anglii, nieoczywistych rozwiązań i kroków. Słony karmel? Bardzo proszę. Książka dla miłośników sercowych perypetii, odważnych zmian życiowych i… tradycyjnych lodów. A na koniec prawdziwa uczta dla podniebienia i specjalny prezent od autorki Abby Clements: przepisy na jej ulubione lody, którymi można zaskoczyć i zdobyć serca bliskich oraz zawojować ich podniebienie.
Małgorzata Maj, dziennikarka i pisarka