Najpopularniejsze trasy w Turcji

Kamperem po Turcji

Karawaning, inaczej turystyka motorowa, czyli podróżowania z przyczepą kempingową lub kamperem, staje się coraz bardziej popularny, gdyż pozwala na odkrywanie nowych miejsc we własnym tempie. Wybierający ten typ odpoczynku turyści znajdą w Turcji szereg dostępnych możliwości i atrakcyjnych tras. Piękne krajobrazy, pełne zieleni i błękitu, starożytne miasta, urokliwe wioski i pyszna kuchnia czynią Turcję idealnym kierunkiem dla podróżujących na czterech kółkach.

Turcja, Płaskowyż Persembe Ordu

Z Turcji Egejskiej pod słońce Riwiery Tureckiej

Urocza trasa, rozpoczynająca się w Çanakkale, wiedzie przez historyczne serce północnego regionu Turcji Egejskiej, ciągnąc się aż do Antalyi, ulubionego, portowego miasta Riwiery Tureckiej. Çanakkale, położone na początku podróży, ma wiele do zaoferowania zwłaszcza miłośnikom historii. To tu mieści się starożytna Troja, gdzie można poszukać śladów rozgrywających się w tym miejscu eposów Homera, „Iliady” i „Odysei”, a także zobaczyć Muzeum Troi, które zdobyło specjalną nagrodę Europejskiej Akademii Muzealnej. Assos, inne starożytne miasto również znajduje się w prowincji Çanakkale, a dokładnie w Ayvacık. Swoją przyczepę kempingową można zaparkować w okolicach góry Ida, właśnie w Ayvacık, gdzie usytuowanych jest wiele pól kempingowych i glampingowych.

Turcja, Knidos

Przemierzając dalej tę trasę, kierując się z Çanakkale do Izmiru, po drodze na podróżników czekają malownicze miejsca, pełne piasku, słońca i wody, m.in. historyczne miasteczko rybackie Foça, Urla słynąca z karczochów, oraz Seferihisar, pierwsze z tureckich miast, które dołączyło do sieci Cittaslow, a jest ich już 22. Na tym szlaku znajduje się także Şirince, znane ze swoich zabytkowych domów i pysznych win, oraz popularne kurorty wypoczynkowe Çeşme i Alaçatı. Po dotarciu do Izmiru, koniecznie trzeba zobaczyć pozostałości starożytnych miast, takich jak Efez, Pergamon i Klazomenaj. Wycieczka nie będzie kompletna bez rozpoczęcia dnia od śniadania w stylu egejskim oraz spróbowania bogatej gamy dań kuchni egejskiej – obejmującej szeroki wybór owoców morza i ziół.

Turcja, Klasztor Sumela, Trabzon

Kolejnymi przystankami na drodze są nadmorskie miasteczka w regionie Muğli, gdzie Morze Śródziemne spotyka się z Morzem Egejskim, czyli Bodrum, Fethiye, Marmaris, Datça i Köyceğiz, z których każde jest rajem turystycznym. Na tej pięknej trasie, gdzie błękit i zieleń harmonijnie się przeplatają, warto spędzić więcej czasu w Bodrum. To centrum zarówno turystyki, jak i rozrywki. Można tu także zwiedzić słynne Muzeum Archeologii Podwodnej oraz pozostałości Mauzoleum w Halikarnasie. Poszukując śladów starożytnych cywilizacji, warto udać się do znajdujących się po drodze wielu starożytnych miast, takich jak Lagina, Herakleia, Stratonikeja (Stratonikeia) i Knidos, które jest szczególnie fascynujące ze względu na swoje położenie. Po spacerze po wspaniałym Knidos, usytuowanym na samym końcu półwyspu Datça, trzeba odwiedzić też miasto o tej samej nazwie.

Turcja Kastamonu

Na tej trasie znajduje się również Ölüdeniz i Dolina Motyli, położona u podnóża góry Babadağ. Tutejsze plaże uważane są za jedne z najpiękniejszych na świecie, a góra Babadağ została uznana przez Fundację Ochrony Dziedzictwa Światowego (World Heritage Protection Foundation) za jedną ze stu gór na świecie, które wymagają szczególnej ochrony. W tym regionie nie brakuje miejsc, gdzie można zaparkować swój kamper w cieniu sosnowych drzew. Znajduje się tu również najbardziej znane w Türkiye (Turcji) centrum paralotniarstwa z punktem startowym na stokach góry Babadağ.

Antalya, czyli region z największą liczbą plaż wyróżnionych Błękitną Flagą

Jadąc dalej, szlak prowadzi do Antalyi, serca Riwiery Tureckiej. Ten region, z największą liczbą plaż z certyfikatem Błękitnej Flagi, przyciąga podróżujących swoim wybrzeżem i niezwykłą przyrodą, co sprawiło, że to miejsce jest centrum osadnictwa od tysięcy lat. Dlatego pełno tu też majestatycznych, starożytnych miast, są to m.in. Xanthos i jego centrum kultu Letoon, Side, Perge, Aspendos, Myra i Patara. Przez Antalyę prowadzą jedne z najpiękniejszych i najpopularniejszych szlaków turystycznych w Turcji, czyli Szlak Licyjski, Szlak Dziedzictwa Kulturowego Pizydii i Szlak św. Pawła. Kaş, czołowe centrum turystyki nurkowej w Turcji i na świecie, również mieści się w granicach tej prowincji. Po dotarciu do Kaş, koniecznie trzeba udać się na Kaputaş, jedną z najpiękniejszych plaż na świecie.

Turcja, Bodrum

Podróż przez las na wybrzeżu Morza Czarnego

Na północy Turcji rozpościera się Wybrzeże Morza Czarnego, gdzie woda łączy się z zalesionymi zboczami górskimi. Przez ten region przechodzi także jedna z najpopularniejszych tras karawaningu w Turcji. Podróżując wzdłuż wybrzeża Morza Czarnego i rozpoczynając wycieczkę w Stambule, pierwszym przystankiem będzie Bolu, pełne bujnych lasów, czystego powietrza i roślinności we wszystkich odcieniach zieleni. Następnie można dojechać do Safranbolu, z malowniczymi, drewnianymi, tureckimi domami o urokliwych okiennicach, a stamtąd do uroczego Kastamonu.

Turcja, Efez, Izmir

Samsun, historyczne miasto portowe, które oczarowuje odwiedzających swoim pięknem natury, jest kolejną perełką na tej trasie. Do najważniejszych atrakcji należy Rezerwat Ptaków w Delcie rzeki Kızılırmak. Z Samsun, droga prowadzi do Ordu, słynącego z piękna natury. Wśród tutejszych skarbów natury są płaskowyże Perşembe i Çambaşı, wodospady Çiseli i Uzundere, czy kanion Geçilmez. Warto odwiedzić też wioskę Yeşilce, która łączy współczesne życie z tradycją i prostotą z przeszłości. Następny przystanek, Trabzon, pełen jest zabytków kultury. Wzniesiony na stromej skale w czasach Bizancjum, klasztor Sumela to jedno z najważniejszych obiektów dziedzictwa kulturowego Trabzonu i całej Turcji. Ta wspaniała budowla została wpisana na listę informacyjną światowego dziedzictwa UNESCO w 2000 roku. W Rize i Artvin, innych punktach w regionie Morza Czarnego, na odwiedzających czekają wąwozy między wzgórzami, szmaragdowe płaskowyże, bulgoczące strumienie i zabytkowe zamki. Ponadto w tych pełnych zieleni miastach można spróbować również wyjątkowych potraw kuchni tureckiej, które w zależności od sezonu przygotowane są z różnych odmian ziół i ryb, w tym z pysznych sardeli (hamsi).

Materiały: goturkiye.com

Xanthos